Скопје, 29 март 2023

Претседателот Пендаровски во работна посета на Агенцијата за разузнавање


Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска оствари работна посета на Агенцијата за разузнавање, по повод 28–годишнината од нејзиното основање.

За време на посетата, директорот на Агенцијата, Еролд Муслиу и раководниот состав го информираа претседателот Пендаровски за тековните и предвидените активности кои Агенцијата ги презема во согласност со нејзините надлежности, а во тие рамки за меѓународната соработка со сојузничките служби и заедничките оперативни проекти.

Во тој контекст, беа споделени информации за актуелните предизвици во областа на хибридните закани, со посебен акцент на заканите по сајбер безбедноста на државата и усогласените мерки за сајбер заштита со НАТО.

Како особено важен сегмент за натамошна модернизација на Агенцијата, беше нагласена потребата од континуирана безбедна дигитализација и градење заштитени технички капацитети.

Претседателот Пендаровски беше дополнително запознаен со состојбата за човечкиот потенцијал и капацитети на Агенцијата, тековниот одлив на кадар и со имплементирањето на специјализирани обуки за потребите на младиот состав на Агенцијата.